take a break

IKAN PATIN PUNYE CERITE

Td dh cite psl pancing..
skg kite citer sal masakla yer..
arini aku nk kongsi resepi ikan patin yg aku masak aritu...
sbnrnye nie dh over..2ari lepas aku masak..
tp nk gak kongsi ngn korg sumer...
koi bukan org pahang..
tp lehla koi masak nie cara koi sdri..
ha..ni die resepinye.klo ssape nk cube bolehla try wt k...


~RESEPI IKAN PATIN MASAK TEMPOYAK~



Bahan-Bahan:
Bahan-Bahan utama:
Satu ekor ikin patin
(ikan disiang dan diperapkan dengan asam jawa & limau nipis untuk menghilangkan bau hanyir ikan selama 1 jam)
p/s : tapi kalau ikan baru pancing kat sungai tak hanyir sangat bau die..kalau yg beli tu yg hanyir.

2 ulas kunyit hidup (ditumbuk halus),serbuk kunyit pon boleh jugak
6 biji bawang kecil (ditumbuk halus),jgn terlalu bnyk nnti takut xsedap
20 biji cili api (ditumbuk halus)
p/s : kalau korg tak suke pedas,kurangkan sikit cili api
2 senduk tempoyak (agak2, nak pekat letak lebih lagi)
1 biji timun cina (dipotong dadu) klo yg suke kcg bendi pon boleh gak taruk.
2 ikat daun kesum
2 ikat bunga kantan
2 batang serai
1/2 inci lengkuas(ditumbuk halus)
sedikit asam keping
3 cawan air (ikut kepekatan)
garam (ikut rasa)
gula (kalau agak terlalu pedas)
Cara:
ikan dibersihkan dan diperapkan dengan asam jawa dan limau nipis untuk menghilangkan bau hanyir ikan,kunyit hidup, lengkuas, bawang kecil dan cili api ditumbuk halus dan digaulkan dengan tempoyak tadi masukkan kedalam periuk yang diletakkan air gaul sehingga rata masukkan juga asam keping, letak atas api dan biar 3 minit baru masukkan ikan yang terlebih dahulu dibersihkan, masukan bunga kantan, serai, daun kesum dan timun cina tadi, sambil itu masukakn garam, jangan terlampau masin, kalau agak2 pedas sangat masukkan gula sikit.
senangkan..

SELAMAT MENCUBA...

P/S : VIDEO YG KT ATAS TUE LAH YG I MASAK ARITU




>>KOI RASE NAK SHARE RESEPI NI HARI NIE KUL 4.43PM<<

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

<orang suka komen>

My Blog List

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

take a break