take a break

SEINDAH HIASAN ADALAH WANITA SOLEHAH

Ciri-ciri Isteri Solehah -
- Mengakui dan menerima kenyataan bahawa suami ialah ketua di dalam kepimpinan keluarga sesebuah rumah tangga. Tiada siapapun boleh menyangkal bahawa suami telah diberikan kelebihan satu darjah daripada isteri. Satu kurniaan Allah yang meletakkan suami bertanggungjawab menjaga serta mengawal keselamatan dan kesejahteraan perjalanan hidup keluarganya di dunia dan di akhirat serta suami wajib memberi nafkah isteri dan anak-anaknya. Firman Allah: Kaum lelaki itu adalah pemimpin bagi kaum wanita, oleh kerana Allah telah melebihkan sebahagian mereka (lelaki) atas sebahagian yang lain (wanita), dan kerana mereka (lelaki) telah menafkahkan sebahagian daripada harta mereka. (An-Nisa: 34).

- Memberi keutamaan hak suami kerana bagi seorang isteri tidak ada hak yang lebih utama kepadanya selain hak suami. Aisyah r.a. pernah bertanya kepada Rasulullah mengenai hak siapakah yang lebih utama diberikan oleh seorang isteri. Rasulullah s.a.w. menjawab, suaminya. Apabila ditanya mengenai hak siapakah yang lebih utama diberikan oleh suami. Baginda menjawab, ibunya. (Hadis riwayat Hakim).

- Bersifat amanah iaitu menjaga maruah diri sendiri sebagai isteri dan menjaga maruah suami terutama di dalam perkara-perkara rahsia peribadi dan rumah tangga. Isteri ialah orang yang paling hampir kepada suami yang tahu segala kekurangan dan kelemahan suaminya. Membuka rahsia suami atau menyebarkannya akan menjejaskan kewibawaan suami, sekali gus menggugat keharmonian rumah tangga kerana suami telah hilang kepercayaan terhadap isteri.

- Bijaksana mentadbir harta benda suami tanpa membazirkannya. Jangan meminta sesuatu yang di luar kemampuannya kerana hal yang demikian akan menyebabkan tekanan dan ketegangan di dalam kehidupan suami.

- Sentiasa bersedia untuk menggembirakan hati suami, sama ada dengan tingkah laku yang menawan, tutur kata yang menjadi penawar serta perhiasan diri zahir dan batin. Rasulullah s.a.w. bersabda: Tiada faedah yang paling baik diperoleh seorang mukmin (suami yang beriman) selepas bertaqwa kepada Allah azza wa jalla selain isteri yang solehah.

Apabila suami menyuruhnya, ia mentaatinya. Jika suami memandangnya ia menggembirakan hati suaminya. Sekiranya suami bersumpah, ia memenuhi sumpah suaminya itu.

Apabila ia keluar kerana bertugas atau berjuang, ia menjaga maruahnya dan maruah suaminya serta menjaga harta benda suaminya dengan cara berjimat cermat membelanjakannya. (Riwayat Ibnu Majah).

Isteri wajib mentaati perintah suaminya selagi ia tidak bertentangan dengan kehendak Islam. Tetapi sayangnya ramai di kalangan suami yang menyalahgunakan pengertian taat ini. Mereka mengambil kesempatan untuk membebankan isteri dengan pelbagai hal yang tidak wajar.

- Berusaha menambah ilmu pengetahuan dan mempertingkatkan nilai-nilai akhlak yang murni supaya sejajar dengan petunjuk yang diarahkan oleh Islam mengenai sahsiah seorang isteri yang seharusnya dipilih oleh suami. Sabda Rasulullah s.a.w., Seorang wanita itu dinikahi kerana salah satu daripada sifat-sifat utamanya; kejelitaannya, hartanya, akhlaknya dan agamanya. Hendaklah kamu memilih wanita yang memiliki agama dan akhlak, kamu akan beruntung kelak. (Riwayat Ahmad).

- Mempunyai sifat redha, yakin diri serta tawakal kepada Allah untuk menghadapi sebarang masalah dan cabaran hidup berkeluarga selaras dengan firman Allah, Bergaullah dengan isteri-isteri kamu menurut cara yang wajar dan baik. Sekiranya kamu berasa tidak senang disebabkan perangai mereka, bersabarlah mungkin dalam perkara yang kamu tidak suka itu Allah menjadikan kebaikan yang banyak. (An-Nisa: 19). Walaupun ayat ini ditujukan kepada suami, pengajaran yang terkandung amat perlu menjadi panduan kepada para isteri. Setiap orang hendaklah menyedari hakikat bahawa tiada seorang pun yang cukup sempurna dalam segala aspek.

Oleh kerana itu kita perlu berusaha memperbetulkannya dan menyelesaikannya. Rasulullah memberi panduan, Janganlah seorang suami yang mukmin membenci isteri yang mukminah disebabkan tingkah lakunya. Jika ia tidak berkenan kepada satu daripada tingkah lakunya, tentu masih ada tingkah lakunya yang lain amat disenanginya. (Hadis sahih).

- Membantu dan menolong suaminya agar menjadi anak yang sedia berbakti kepada kedua-dua ibu bapanya, lebih-lebih lagi ibunya yang telah lanjut usia, uzur dan miskin kerana tanggungjawab anak lelaki lebih berat dan lebih utama terhadap kedua-dua ibu bapanya.

- Bersedia menjadi penyokong kuat kepada perjuangan suaminya iaitu perjuangan yang tidak menyimpang dari garis-garis yang dibenarkan oleh Islam. Sabda Rasulullah s.a.w., Allah memberi rahmat kepada seorang isteri yang jika ia bangun malam dan solat, ia membangunkan suaminya supaya sembahyang bersamanya. Tetapi sekiranya suaminya enggan, direnjiskan air ke muka suaminya dengan penuh kasih sayang.

- Berusaha menjadi ibu yang baik, bertanggungjawab mendidik dan mengasuh anak-anaknya menjadi baik dan dapat melaksanakan hukum-hakam agama, berakhlak mulia sehingga menjadi teladan kepada orang ramai. Inilah sebahagian daripada sahsiah isteri yang seharusnya ada pada setiap wanita untuk mencapai kesempurnaan hidup berkeluarga dan mendapat keredhaan Allah yang diharapkan oleh setiap suami seperti doa Nabi Daud a.s.: "Ya Allah, aku mohon kepada-Mu dikurniakan seorang isteri yang solehah, yang dapat membantuku menyelesaikan urusan duniaku dan urusan akhiratku.''

Rasa Malu Yang Hilang Akan Membinasakan

Lately aku suke share post2 yg berkisarkan keinsafan..
Ntah kenapa rase macam redup je baca kisah2 cam nie..
Petang nie tgh xder ape nk wat aku nk kongsi lagi satu post nie..
Nie aku korek kat "KATA-KATA HIKMAH" melalui fesbuk..
Ssape rase nk baca kesah2 yg bnyk teladan nie
lehla add kt link nih http://kata2hikmah0fa.wordpress.com


Jom kite baca sama2 (",)

Sahabat Hikmah...

Malu itu sebahagian dari iman.
Diriwayatkan oleh Abu Hurairah r.a. : Nabi Saw. Pernah bersabda ; “Iman meliputi lebih dari enam puluh cabang atau bahagian. Dan 
Al haya’ (rasa malu) adalah sebuah cabang dari iman.” (HR. Bukhari)

Rasa malu itu keberkatan.
Dengan rasa malu kita terhalang dari dosa.
Dari Abu Mas’ud Uqbah bin Amr Al Anshari Al Badri ra. berkata, Rasulullah saw telah bersabda, “Sesungguhnya sebahagian yang masih dikenal umat manusia dari perkataan para nabi terdahulu adalah: ‘Bila kamu tidak malu, maka berbuatlah sesuka hatimu.”  (HR. Bukhari)

Kebinasaan seseorang dimulai dari hilangnya rasa MALU...
Bila sudah tidak ada rasa malu, maka dia menjadi manusia bebas.
Bebas tanpa aturan, dan bebas berbuat sesuai hawa nafsu.
Tuhannya hanyalah nafsunya.
Sehingga hidupnya bergelumang dosa.

 “Sesungguhnya Allah jika menghendaki memBINASAkan seorang hamba,
maka Dia menCABUT dari orang itu rasa MALU.

Jika telah tercabut darinya rasa malu,
engkau tidak menjumpai orang itu kecuali berGELUMANG DOSA.

Jika engkau tidak menjumpai kecuali bergelumang dosa,
dicabut (pula) dari dirinya AMANAH.

Jika telah dicabut darinya amanah,
engkau tidak menjumpainya kecuali sebagai orang yang berKHIANAT dan diKHIANATi.

Jika engkau tidak menjumpainya kecuali dalam keadaan berkhianat dan dikhianati,
maka dicabut darinya RAHMAT (Allah).

Jika telah dicabut darinya rahmat (Allah),
engkau tidak menjumpainya kecuali dalam keadaan terKUTUK dan terLAKNAT.

Jika engkau tidak menjumpainya kecuali dalam keadaan terkutuk dan terlaknat,
maka diCABUT darinya IKATAN dengan ISLAM”.

(HR. Ibnu Majah)

"Jika Allah hendak menghancurkan suatu kaum (negeri), maka terlebih dahulu dilepaskannya rasa malu dari kaum itu." (HR. Bukhari - Muslim)

Tetapi rasa malu yang dimaksud adalah menurut para sahabat Rasul, yang malu untuk berbuat dosa dan bukan ukuran manusia jahil yang malu untuk berbuat kebaikan, seperti malu ke masjid, malu ke pengajian dsb.

Seorang sahabat Rasulullah bertanya tentang kebajikan dan dosa, dan dijawab :
Kebajikan itu ialah akhlak yang baik dan dosa itu ialah sesuatu yang merisaukan dirimu dan kamu tidak senang bila diketahui orang lain.” (HR. Muslim)

Jadi bila kita malu berbuat kebaikan dan tidak malu berbuat dosa...
Jangan-jangan kita adalah ummat yang akan binasa.
Na'udzubillahi min dzaalik

Wallahu a’lam bi showab

SUAMI IDAMAN WANITA

Suami idaman wanita Adalah Seorang Lelaki Yang Beriman,
Yang Hatinya Disaluti Rasa Taqwa Kepada Allah SWT,
Yang Jiwanya Penuh Dengan Penghayatan Terhadap Islam, 
Yang Sentiasa Haus Dengan Ilmu, 
Yang Sentiasa Dahaga Dengan Pahala, 
Yang Solatnya Adalah Maruah Dirinya, 
Yang Tidak Pernah Takut Berkata Benar, 
Yang Tidak Pernah Gentar Untuk Melawan Nafsu, 

Suami idaman wanita Adalah Lelaki Yang Menjaga Tuturkatanya, 
Yang Tidak Bermegah Dengan Ilmu Yang Dimilikinya, 
Yang Tidak Bermegah Dengan Harta Dunia Yang Dicarinya, 
Yang Sentiasa Berbuat Kebajikan Kerana Sifatnya Yang Penyayang, 
Yang Setiakawan Serta Yang Mempunyai Ramai Kawan, 
Dan Tidak Mempunyai Musuh Yang Bersifat Jembalang, 

Suami idaman wanita Adalah Lelaki Yang Menghormati Ibubapanya, 
Yang Sentiasa Berbakti Kepada Kedua Orang Tua Dan Keluarga, 
Yang Bakal Menjaga Keharmonian Rumahtangga, 
Yang Akan Mendidik Anak-Anak Dan Isteri Mendalami Agama Islam, 
Yang Mengamalkan Hidup Penuh Kesederhanaan Kerana Dunia Baginya Adalah Rumah Sementara Menunggu Akhirat, 

Suami idaman wanita Adalah Yang Sentiasa Bersedia Untuk Agamanya, 
Yang Hidup Di Bawah Naungan Al-Quran, 
Yang Mencontohi Sifat Rasulullah SAW, 
Yang Boleh Diajak Berbincang Dan berbicara, 
Yang Sujudnya Penuh Kesyukuran Dengan Rahmat Allah Ke Atasnya, 

Suami idaman wanita Adalah Yang Tidak Pernah Membazirkan Masa, 
Yang Matanya Kepenatan Kerana Kuat Membaca, 
Yang Suaranya Lesu Kerana Penat Mengaji Dan Berzikir, 
Yang Tidurnya Lena Dengan Cahaya Keimanan, 
Yang Bangun Subuhnya Penuh Dengan Kecerdasan, 
Kerana Sehari Lagi Usianya Bertambah Penuh Kematangan, 

Suami idaman wanita Adalah Yang Sentiasa Mengingati Mati,  
Yang baginya Hidup Di Dunia Adalah Ladang Akhirat, 
Yang Mana Buah Kehidupan Itu Perlu Dibajai Dan Dijaga, 
Agar Berputik Tunas Yang Bakal Menjadi Baka Yang Baik, 
Meneruskan Perjuangan Islam Sebelum Hari Kemudian, 

Suami idaman wanita Adalah Lelaki Yang Tidak Mudah Terpesona Dengan Buaian Dunia, 
Kerana Dia Mengimpikan Syurga, 
Di Situlah Rumah Idamannya, 
Dan Dia Ingin Membawa Isteri Dan Anak-anaknya Bersama, 
Menikmati Kehidupan Bahagia Yang Kekal Abadi, 
Bersama Redha Maha Esa. 

Itulah Lelaki Acuan Al-Qur'an,
Bersama Wanita Acuan Al-Quran, 
Serta Dialah suami Idaman Wanita Hari Ini Dan Selamanya
~zahaLURVEziey~

I LOVE MR.NUFF!!

Hello friday...
Today is a good day..
i'm almost happy...
Now i got it!!

"Alah baru dapat skali dah bangga..???"

Wallawey aku memang banggala bukan bangla...hahaha...
sape xbanggakan klo blog kite dihargai...
apepon aku nk wish a lots of thanks to MR.NUFFNANG
coz bagi aku peluang nie..
macam xcaye pon ade gak..
tp aku kena caye sbb kwn2 aku yg lebih senior dari aku dah lame dapat..
so harini turn aku lak kot...huhuhu...
apepon aku syukur sangat..
bukan senang nk dpt...
aku conteng blog nie pon sekadar suka2 je..
tp xsangka lak leh dapat...
harap lepas nie aku leh dapat lagi...
I L.O.V.E MR.NUFF!!!


Kempen

NAMA KEMPENBLOGJENISTARIKHBANDCTRJUMLAH
Jipaban CPC LBprincessladygeo_global_CPC18 Nov 2010 to 20 Nov 2010Global100.00%
Alliance Bank Debit Mastercard CPC LBprincessladyglobal_CPC14 Nov 2010 to 20 Nov 2010Global100.00%
AmBank Inspector ATM CPC LRprincessladyglobal_CPC08 Nov 2010 to 13 Nov 2010Global100.00%
1 Day Acuvue Moist CPC LRprincessladyglobal_CPC08 Nov 2010 to 13 Nov 2010GlobalNA
Pizza Hut 6 Cheese Extreme Pizza CPC SSprincessladyglobal_CPC07 Nov 2010 to 12 Nov 2010Global25.00%
Dutch Lady S&A launch CPC SSprincessladyglobal_CPC07 Nov 2010 to 13 Nov 2010Global100.00%
Celcom KL Dragons CPC LBprincessladyglobal_CPC07 Nov 2010 to 13 Nov 2010Global50.00%
DiGi Broadband Discovery Day CPC SSprincessladyglobal_CPC07 Nov 2010 to 13 Nov 2010GlobalNA
Nestle NHW How Am I CPC SSprincessladyglobal_CPC07 Nov 2010 to 13 Nov 2010GlobalNA
ha..caye ke tak??
nielah die kempen2 yang aku dapat..
tp jumlahnye aku xmo papar..
hanya aku n en.nuff jer yang tau...huhu...
so..apelagi ssape yg blom ade blog lagi tue..
jom join blogging skrg..
setidak-tidaknya ade gak income yang masuk...
oklah dah penat berceloteh..
nk pikir idea lain lak...
BBBYYEEE...ADIOS!!!!

My Blog List

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

take a break