take a break

AKU a.k.a AKU a.d.a.l.a.h AKU

19.11.2010
Itu tarikhnye esok...
aku sedih,terharu,terkilan,hati bercampur-baur..
aku sedih,nak nangis..
aku sedih tak dapat balik..
aku sedih tak dapat nak celebrate..
dan yang paling aku sedih..
aku dah lame tak....
Maafkan aku..
Maafkan segala kekhilafan aku..
walaupon kdg aku tak bersalah..
Walau apepon yg terjadi aku tetap sayang semuanye...
aku tau semua mempersoalkan tentang itu..
tp aku...
sape nak jaga hati aku..
sape yang nak memahami aku...
sape yang sayangkan aku...
takde yang ambil tau semua tue...
ape yang tau
mencari kelemahan aku..
namun aku pasrah kerana
aku ADALAH aku


aku.coret.7.42pm........sadnesSSs belong to a.k.u.!!!

THAT I WAS WRONG???

Its not mean that I was WRONG???
i'm not wrong 
and I not agree that I was TRUE also..
BUT
i have no strongers anymore.....
Plzzz undesrtand whats that had happened
before this.....

PEREMPUAN MMG TAK GUNA TAPI TIDAK SEMUANYA TAK BERGUNA

1.Perempuan itu tidak guna kain yang nipis untuk membuat bajunya, sehingga terbayang kulitnya. Kerana dia tahu, bahawa pakaian seperti itu adalah pakaian yg layak dipakai oleh perempuan jalang.

2. Perempuan memang tidak guna rantai kaki yang berloceng utk dililitkan pada kakinya. Rantai ini apabila dipakai walaupun tersembunyi tetap bergemerincing dan menarik perhatian orang lain, lebih-lebih lagi lelaki JAHAT. Dia tahu sekiranya dia memakainya juga dia telah melanggar larangan Allah dalam ayat 31 surah An-Nur.

3. Perempuan memang tidak guna minyak wangi yang baunya semerbak. Wangian sebegini mempunyai kuasa penyerakan bau yang amat tinggi kerana kadar kemeruwapannya tinggi. Biasanya kekuatan bau ini menunjukkan kadar kekompleksan rantai alcohol (secara kimia) yg digunakan utk membuat pewangi itu. Perempuan yang tidak memakai wangian yang kuat ini tahu bahawa inilah yang dipesan oleh nabi. Sabda junjungan bahawa wanita yang keluar rumah dgn memakai wangian, adalah seperti pelacur. Bukan tidak boleh berwangi-wangi tetapi bersederhanalah dlm pemakaian wangian tersebut.

4. Perempuan memang tidak guna kata-kata yang keji, kerana dia tahu sesiapa sahaja yang bercakap perkara yang keji adalah mereka yang rendah akhlaknya. Lelaki atau perempuan yang bercakap menggunakan perkataan yang buruk @ jahat, adalah seperti sepohon pokok yang rosak akar tunjangnya. Dia tahu bahawa perumpamaan perkataan yang baik dan buruk dinyatakan dengan jelas dalam ayat 24-26 surah Ibrahim.

5. Perempuan tidak guna masa berborak untuk mengatakan hal-hal orang yang disekitarnya atau dengan kata lain mengumpat, memperkatakan keabaian saudaranya.. Dia tahu bahawa sekiranya orang yang suka mengumpat baik lelaki atau perempuan dia seolah-olah memakan daging saudaranya sendiri. Apakah sanggup kita memakan daging saudara sendiri? Persoalan ini ditanyakan kepada kita dalam firmanNya ayat 12. surah al-Hujurat.

6. Perempuan memang tidak guna tudung tiga segi, apabila memakainya diselempangkannya sehingga nyata bentuk perbukitan pada badannya (tudung siput babi). Sememangnya ia menjadi tatapan mata lelaki yang jahat yang terkena panahan syaitan. Dia tahu apabila bertudung, dia mesti melabuhkan tudungnya sehingga menutup alur lehernya dan tidak menampakkan bentuk di bahagian dadanya. Pesan Rasul seperti yang disuruh oleh Allah tersebut dalam ayat 59 al-Ahzab.. Begitu juga seorang lelaki yang bergelar suami mesti memberi peringatan untuk isteri dan anak-anaknya. 

7. Perempuan memang tidak guna lenggok bahasa yang boleh menggoda seorang lelaki. Jika bercakap dengan lelaki yang bukan mahramnya, bercakaplah dengan tegas. Jangan biarkan suara lentukku untuk menarik perhatian lelaki yang sakit dalam hatinya. Sememangnya suara perempuan bukanlah aurat, jika aurat maka Allah tidak akan menjadikan perempuan boleh berkata-kata. Bertegaslah dalam percakapan, jangan gunakan suaramu untuk menarik perhatian lelaki sehingga menjadi fitnah buatmu. Bahaya suara wanita yang bercakap dengan gaya membujuk yang boleh mencairkan keegoan lelaki (yg bukan mahramnya) dicatat dalam ayat 32 surah al-Ahzab. Makna ayatnya lebih kurang begini’Maka janganlah kamu tunduk dlm berbicara sehingga berkeinginanlah orang yang ada penyakit dlm hatinya dan ucapkanlah perkataan yang baik’ ‘Tunduk’ di sini ditafsirkan sbg berbicara dgn sikap yang boleh menimbulkan keberanian orang untuk bertindak jahat kpd mereka. ‘Penyakit dlm hati’ adalah keinginan seorang lelaki utk melakukan perbuatan sumbang dgnnya seperti berzina. Mengapa? Lelaki sangat mudah tertarik kpd seorang wanita melalui suaranya.

8. Perempuan memang tidak guna alat make-up untuk menonjolkan kejelitaannya melainkan di hadapan suaminya sahaja. Adab bersolek (tabarruj) ini amat ditekankan kepada wanita muslim (muslimah) kerana semestinya kecantikannya adalah hak ekslusif yang mesti persembahkan kepada suaminya. Jika ingin keluar bekerja, dia memakai make-up secara bersederhana sahaja sehingga tidak jelas kelihatan pada wajahnya dia bersolek. Jangan bersolek sehingga cantiknya anda sehingga kadang2 wajah anda menjadi seperti hantu. Hendak bergincu? Jika bergincu, pakailah yg tidak menyerlah warnanya. atau Mengapa tidak pakai lipstick sahaja?

9. Perempuan tidak guna kain tudung yang jarang-jarang seperti jarangnya jala yang digunakan untuk memukat haiwan akuatik. Kerana apabila memakai tudung seperti ini, akan nampak juga bahagian yang sepatutnya ditutup rapi dari pandangan orang lain. Rambut adalah mahkota, tetapi jangan biarkan mahkota itu tidak ‘berharga’ dengan menayangkannya tanpa sebarang perlindungan. Jika mahkota berharga disimpan dengan rapi di dlam sangkar, dan ditambah pula pengwal untuk menjaga keselamatannya, maka demikian juga dengan rambut wanita.. Sangkar itu adalah kain litup yang sempurna dan pengawalnya pula adalah ilmu yang diamalkan oleh anda untk memakainya dengan cara yang terbaik.

PETIKAN DARI SUMBER : Ahmad Kamal Abd Rahim

uNcleSeekers & PERmaiSURi Siti AiSyaH yg panaZZZ!!!

Mau percaya atau tidak???
Mau komen atau tidak???
Mau masuk campur atau tidak???
Wahai permaisuri apakah semua ini benar belaka???
Hanya mereka dan keluarga2 mereka saja yang tau...
OMG..isu yg panas November 2010 nie...
Isu berani mati wooo....
Apepon aku takmo ulas takmo komen dengan lebih lanjut...
cukup sekadar ape yg aku baca jer..
dan cukup hanya sekadar bahan bacaan aku ketika aku sunyi je..
Sedang asyik mengGooGle...
tibe2 aku terbaca satu entry nih!!
TerkeZut gakla..
Statement yg very the HOT BABE!!
UNCLESEEKERS VS EX-PERMAISURI SITI AISYAH???
yg best nk bace tuh sampai ade part by part tuh!!
apepon sape yg nk tau ngn lebih lanjut..
google2lah sendiri..
saye takmo tulis entry kt cni..
wa xberani woo...
apepon aku hanya doakan yang terbaik saje...
Chow chin Chow...!!
BBye...

My Blog List

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

take a break